Workshop

DE EERSTE ZES LESSEN VAN HET ACTERENboly

naar het boek van Richard Boleslavsky

Concentratie
Herinnering van emoties
Dramatische actie
Karakterisering
Observatie
Ritme

 

 

 

 

Richard Boleslavsky (ook gespeld als Boleslavski) werd geboren als Boleslav Ryszard Srzednicki op 4 februari 1889 in Debowa Córa in Polen en stierf in Los Angeles, Californië op 17 januari 1937.
Hij was film- en toneelregisseur en werd opgeleid aan de first Studio van he Moskouse Kunsttheater onder Konstatin Stanislavsky en zijn assistent Leopold Sulerzhitsky waar hij kennis maakte met de Stanislavsky-methode van het acteren, die hij later in de Verenigde staten zou introduceren.

Zijn kennis van het theater is gebaseerd op een brede ervaring, als lid van het Moskouse Kunsttheater en als regisseur van hun eerste studio werkte hij in Rusland, Duitsland en Amerika als acteur, regisseur en docent. Op Broadway regisseerde en produceerde hij toneelstukken en musicals en hij was een vooraanstaand Hollywood-regisseur.

In 1933 verscheen de eerste druk van

ACTING the first six lessons

en daarmee was Boleslavsky één van de eersten die gereedschappen selecteerde voor acteurs en hen liet zien hoe ze te gebruiken. De gereedschappen voor de acteur liggen allemaal binnen zijn lichaam en geest maar zijn ondanks hun onmiddellijke nabijheid moeilijk te isoleren en vragen een andere aanpak dan instrumenten van hout of ijzer. Concentratie en waarneming, ervaring en geheugen, beweging en evenwicht, creatie en projectie – een acteur moet ze allemaal dienaren maken van zijn talent.

Vanaf het moment, zo’n 30 jaar geleden, dat ik deze lessen onder ogen kreeg heeft mij dit niet meer los gelaten en vormen ze de basis in mijn werk als acteur, regisseur en docent. Onder hun schijnbare eenvoud en lichtheid zijn de lessen diepgaand en to the point. Vrolijk zijn ze verteld, maar er is in elk van hen niet één woord dat niet doelgericht en serieus is, dat niet gebaseerd is op de jarenlange ervaring van de schrijver. Zowel beginnende als gevorderde acteurs en actrices zullen zich, net als ik, door deze lessen geprikkeld en gestimuleerd voelen.