Ongelooflijk 1994

amnestygroep
Amnesty Theatergroep

“Ongelooflijk” is ontstaan via toneelimprovisaties, naar aanleiding van het boek “Vogelvrije Vrienden” van Gijs Wanders.

Carlos is een Indiaanse jongen die bij zijn tante in de hoofdstad opgroeit. Zijn ouders zijn vermoord in zijn geboortedorp. Carlos onderneemt een lange reis om zijn geboortedorp weer eens te bezoeken. Eenmaal aangekomen in zijn dorp, wordt hij heel onaangenaam verrast. De altijd drukke straten zijn verlaten en stil. Hij krijgt er de kriebels van. Carlos heeft geen idee wat er aan de hand is, maar als hij bij het klooster aankomt waar hij zou overnachten, wordt hem duidelijk dat het dorp in de problemen zit. Niet alleen de dorpelingen, maar ook het klooster is in gevaar. Carlos, de priesters en de nonnen moeten dan ook snel vluchten naar de hoofdstad, want ook hun leven is in gevaar. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Onderweg maken ze van alles mee. Eén van de auto’s is bijvoorbeeld kapot, ze belanden in een dorp waar ze te maken krijgen met een heel gastvrij gezin en als ze weer eens autopech hebben, komen ze twee buitenlanders tegen die wel behulpzaam zijn, maar toch ook erg vreemd. Met deze twee mannen gaan Carlos en één van de nonnen, die een vriendin van zijn tante is, terug naar de hoofdstad. Als Carlos thuis is, staat daar een onbekende jongeman bij zijn tante. Het blijkt José te zijn. Hij was betrokken bij de dood van de ouders van Carlos. Carlos komt er eindelijk achter wat er met zijn ouders is gebeurd.

Voor de inhoud van de scenes is naast het boek veel informatie gebruikt uit andere boeken en artikelen uit tijdschriften en kranten, die gaan over de concrete praktijk van mensenrechten of liever nog het negeren daarvan. Die informatie is gedramatiseerd, maar niet misvormd. De gekozen theatervorm laat een toneelbeeld zien, waarin personen en situaties snel wisselen en terugkeren.

 

 

Regie
Hans van Buuren

Spel
Annie Burna
Els Bultsma
Gretha Bultsma
Ton Hoekstra
Jan Jonker
Janny Speelman
Pier Tjepkema

Iicht

Geluidsband en techniek

Kleding

Muziek

Teun Speelman

Douwine van Wierden

Anneke Hoogeveen

Simon Brouwer
Herman Peenstra
Pier Tjepkema

Rekwisieten en Decor

Affiche

Programma

Jan Jonker

Teun Speelman

Teun Speelman en Ton Hoekstra

coördinatie
Zakelijke Leiding
Annie Buma
Auke Buma

Ervaringen Gijs Wanders bron voor inspiratie